Het BOKje voorziet in een behoefte. Je zou kunnen zeggen 'Dit bestaat toch al', of 'Waarom bestaat dit nog niet?'
Onze antwoorden hierop: bestaande regelingen hebben vaak geen mogelijkheden in het weekeinde, en het bestaat nog niet omdat het uitgangspunt al heel lang is dat ouders zelf (weer) met elkaar gaan communiceren. Dat is ook onze wens, maar de praktijk is weerbarstig; misschien lukt het tijdelijk niet en soms zal spanningsvrije overdracht een ilusie blijken.
Vaak worden afspraken gemaakt voor overdracht op een treinstation of parkeerplaats. In de zomer is dat nog wel te doen, maar hoe vervelend is dit voor kinderen in de winter. Verder hebben familieleden niet altijd tijd en zin om ingezet te worden bij de omgang. Kortom, omgang zou moeten plaatsvinden, maar lukt niet altijd.
Begeleide Overdracht Kind bij Het BOKje kan meestal snel en veilig ingezet worden: Voor, Gelijktijdig met, of Na andere trajecten.
- Voor: Het kan zijn dat de relatie net uit is en partijen elkaar even niet willen zien, maar dat ouders daarna toch in staat zijn om elkaar tijdens de overdracht onder ogen te komen.
- Gelijktijdig: Soms zijn ouders bezig met werken aan betere communicatie ten behoeve van de uitoefening van het gezamenlijk gezag, of invulling van een ouderschapsplan. Het BOKje kan helpen omgang te laten doorgaan, terwijl gewerkt wordt aan een betere communicatie.
- Na: In sommige gevallen wordt besloten dat er sprake is van een parallel ouderschap. Als de overdracht in het kader van de omgang te ingewikkeld is, dan kan een kind bij Het BOKje op een neutrale plaats naar de andere ouder gaan.
Aanwijzing of voorwaarde
Veilig Thuis kan na een melding van de politie besluiten dat partijen gebruik moeten maken van Het BOKje . Vaak is er dan nog geen traject van advocaten of rechtbank in zicht. Veilig Thuis kan dan de omgangsregeling op korte termijn door ouders vlot laten trekken, met veel lager risico op nieuwe escalatie bij de overdracht.
Als er een procedure bij de Rechtbank loopt en de Raad voor de Kinderbescherming is van mening dat de niet-verzorgende ouder voldoende in staat is om een omgangsregeling te hebben, maar dat er een risico is dat er escalatie zal zijn bij het halen en brengen kan worden geadviseerd of gerapporteerd dat de omgang voor korte of langere tijd bij Het BOKje plaatsvindt.
Na een door de Raad voor de Kinderbescherming aan te wijzen periode kan dan worden geëvalueerd of de kou uit de lucht is en of ouders het weer zelf kunnen.
Ook de Rechtbank kan bepalen dat de omgang bij Het BOKje plaatsvindt. Er kan sprake zijn van een voorwaarde in een eindbeschikking of bij tussenbeschikking, waarbij na een bepaalde periode aan de Rechtbank kan worden gerapporteerd hoe de omgang is verlopen.
Op 5 juni 2020 heeft de Rechtbank in Limburg een uitspraak gedaan, waarin is bepaald (inhoudsindicatie) https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBLIM:2020:4014 :
O 3.9 “Nu de moeder op een geheim adres in Limburg woont en de vader ten gevolge daarvan niet weet in welke woongemeente hij zich tot het jeugdteam dient te wenden voor een bepaling jeugdzorg ten behoeve van de inzet en bekostiging van begeleide overdracht door hetzij anaCare, hetzij Humanitas, hetzij een andere door de gemeente aan te wijzen professionele organisatie dient (3) de moeder daartoe binnen één week na betekening van deze beschikking contact op te nemen met het jeugdteam van haar woongemeente onder integrale overhandiging van deze beschikking.”
En waarbij in het dictum is opgenomen:
“4.1 bepaalt dat de vader, middels overdracht door anaCare dan wel Humanitas dan wel een andere door de gemeente aan te wijzen professionele organisatie, op na te melden dagen en uren omgang kan hebben met zijn minderjarige zoon [minderjarige], geboren te [geboorteplaats] op [2010], met ingang van de eerste zaterdag dat voornoemde instantie gereed is om de overdracht te realiseren (…)”.
Burgemeester Wij kunnen ons voorstellen dat Het BOKJe wordt ingezet als aanwijzing, bijvoorbeeld bij een tijdelijk huisverbod.
Of als schriftelijke aanwijzing bij een Jeugdbeschermingsmaatregel.
Wij kunnen ons ook voorstellen dat de reclassering besluit om Het BOKje in te zetten als voorwaarde na een huiselijk geweld situatie.
Bijzonderheden en achtergrond reglement
- Evaluatie: Wij willen niet bepalen of de omgang kan worden gecontinueerd, omdat wij tussen de ouders in willen komen te staan. Wij willen niet oordelen, alleen faciliteren. Ouders kunnen zelf bij de desbetreffende instantie doorgeven of zij nu zonder Het BOKje verder willen. Indien gewenst kunnen zij een uitdraai maken van de notities die zij over en weer aan elkaar hebben gestuurd voor de overdracht. Wij zullen partijen alleen uit het systeem halen bij ‘two-strikes out’, hetzij wanneer ouders niet op tijd halen/brengen, ofwel als er een dusdanige onveilige situatie ontstaat bij middelengebruik.
- Aanmelden: Ouders melden zichzelf aan via een aanmeldformulier. Als de ouders aangemeld zijn, kunnen zij via Email boeken op tijdstippen die met ons overeengekomen worden.
- Geen begeleide omgang: Wij begeleiden geen omgang. Wij hebben ook geen opvang. Wij faciliteren alleen de overdracht.
- Privacy: Het BOKje houdt zich aan AVG regels
- Three strikes out: Ouders kunnen een keer te laat komen, dan krijgen zij een gele kaart. Indien zij een derde keer te laat komen, dan gaan zij uit het systeem. Zwaarder aangerekend wordt als iemand onder kennelijke invloed komt halen of geheel afwezig is, in dat geval wordt eerder de knoop doorgehakt.
- Doorverwijzen: Het is voor ons systeem wel belangrijk om te weten hoe ouders bij ons zijn terechtgekomen. Ook willen wij graag weten of er verbeterpunten zijn. U kunt ons hier altijd over mailen op info@hetbokje.nl.
*) Op dit moment zijn wij gestart met een pilot, waarbij ouders ons kunnen mailen en een gewenste dag en tijd kunt aanvragen